BLOG, Ostali autori

Zašto su Hrvati takvi namćori

Boris Dežulović:

Pitao me jednom prilikom prijatelj u jednoj beogradskoj kafani zašto  su Hrvati takvi. Kakvi?, pitao sam se ne znajući na kakvu takvost  Hrvata točno misli.

Imaju li Hrvati najlepše i najmodernije autoputeve?, odgovorio je  protupitanjem. Imaju. Imaju li unutrašnji avionski saobraćaj? Nisam,  eto, nikad razmišljao o tome da u Srbiji nema domaćih letova. Da li su  im plate dva do četiri puta veće od svih ostalih u regionu? Jesu. Jesu  li jedini na belom šengenskom režimu i šeću po Evropi bez viza? Jesu.  Da li su praktički na pragu Evropske Unije? Jesu. Da li im je državna televizija u odnosu na ostale u regionu, hm, televizija u boji?Jest. Da li su bili treći na svetu u fudbalu?, nastavlja prijatelj. Jesu. Da li su svetski prvaci u rukometu, vaterpolu i tenisu? Jesu. Imaju li Blanku, Janicu i Gorana Ivaniševića? Imaju. Imaju li najlepše more i najlepša ostrva u Evropi? Jebiga, imaju. Da  li su pobedili u ratu? Jesu, rekoh, ubedljivo. Da li su nakon hiljadu  godina dobili državu? Jesu. Da li su se jednom zauvek rešili Srba i Jugoslavije? Jesu.

Pa što su onda tako nadrkani? – poentira na kraju prijatelj iskreno  nemoćan pred vlastitom spoznajom. Što su takvi namćori?

Moj beogradski prijatelj nije usamljen u takvoj percepciji Hrvata. Tezu o nadrkanim Hrvatima čuo sam u skitanjima Balkanom više puta,  svaki put bez primisli, s iskrenom i dobrohotnom zavišću, i jednako  iskrenim i dobrohotnim čuđenjem. Da smo mi pobijedili u ratu,  objašnjavaju mi Srbi, da imamo bilo kakvo more, a kamoli najljepše, da  imamo takvu državu, klimu, ceste, aerodrome, plaće, standard, televiziju, bijeli Schengen, Davis cup i broncu s Mundijala, bili bismo glavne lole u regiji. Lebdjeli bismo pola metra iznad zemlje, plaćali ture Hrvatima,  naručivali im pjesme i tješili ih kako, eto, nije ni njima sve crno.  Imaju, na primjer, Severinu i Olivera Dragojevića.

Hrvatima, međutim, ništa od toga ne može popraviti historijsko loše  raspoloženje. Potvrdilo je to ovih dana i Gallupovo istraživanje, po  kojemu su Hrvati uvjerljivo najnezadovoljniji narod u regiji. Ništa njima, čini mi se, nije po volji: iako imaju uvjerljivo najviše  plaće, standard i BDP, gotovo šezdeset posto Hrvata – podjednako uvjerljivo najviše – nije zadovoljno svojim životnim standardom. I Albanci, o čijem standardu Hrvati dan-danas pričaju viceve, i Bošnjaci, kozmički najebao narod, zadovoljniji su od Hrvata.

Imamo najmanje povjerenja u Vladu, najmanje nas vjeruje da država ide u  dobrom pravcu, i najviše nas misli da bismo u inozemstvu živjeli bolje. Hrvati tako otprilike točno odgovaraju znanstvenoj definiciji namćora, vječno mrzovoljne osobe koja do podne ne voli sebe, a od podne cijeli svijet. Do podne, eto, turobni i bezvoljni Hrvati rogoboreći odgovaraju na pitanja Gallupovih istraživača o vlastitom životu, a od  podne, na pitanja od drugima, kolutaju očima, prave prezirne grimase i zaokružuju “ne”:Hrvati ne vole Slovence; četvrtina Hrvata ne bi u obitelj primila  osobu druge rase ili vjere; šezdeset posto Hrvata ne bi kupilo srpski proizvod; gotovo polovica Dalmatinaca ne voli strance; Hrvatima su jedan put najneomiljeniji susjedi Srbi, pa Slovenci, drugi put  Slovenci, pa Srbi; šezdeset posto Hrvata ne bi u Europsku Uniju; dvije trećine Hrvata ne bi na Balkan.

Ono što ne pokazuju ankete vidi se od prilike do prilike u  svakodnevnom životu, u gostionicama, na forumima i nogometnim  stadionima. Dok su nas mediji, recimo, uvjeravali da su Hrvati u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo navijali za Bosnu i Hercegovinu, u Vinkovcima su navijači izvjesili golemi transparent  “Obrigado Portugal!” – Hvala, Portugal! – naslađujući se zadahu crknute krave s druge obale Save.

Od podne Hrvati ne vole Bosance, jer su im se popeli na vrh glave  svojom alibi pozom ratne žrtve koju nitko ne voli, i koji su sami  krivi za sve što im se dogodilo, ne vole Engleze jer su nas izdali na  Bleiburgu i gurnuli u Jugoslaviju, ne vole Albance jer su primitivni  plemenski mafijaši, ne vole Srbe jer su antieuropski samozadovoljni  Balkanci, ne vole Slovence jer su bijedni austrijski prirepci koji ne  žele Hrvate u Europskoj Uniji, ne vole Rome jer su lijeni lopovi koji  ništa ne rade i sviraju kurcu, ne vole Čehe jer u naše jeftine zimmer-frei bunkere dolaze sa svojim wc-papirom i mineralnom vodom.

Svi u regiji nekoga nekako vole, makar i kriomice, Albanci vole  Hrvate, Srbi i Crnogorci vole Dalmatince, Makedonci i Slovenci vole  Srbe, svi oni vole blesave Bosance, blesavi Bosanci vole sve, samo  Hrvati ne vole nikoga, ni druge ni sebe. Nisu pritom imali baš  najtegobniju povijest, Bosanci su ipak najebali malo više, Srbi su u  prošlom vijeku najprije izgubili pola muškog stanovništva, a onda  četiri rata zaredom. Makedoncima se država klima i trese kao  Indonezija, Albanija ima četiri puta manji bruto-društveni proizvod,  pa ipak se od svih jedino Hrvati ne znaju opustiti i nasmijati.

Hrvati ne vole nikoga jer ih nitko ne voli, ne vole sami sebe jer  nikoga ne vole, ne vole nikoga i ništa, oni jednostavno ne vole. Napravite mali, neznanstveni ali poučni eksperiment: ukucajte u Google  fraze “Hrvati vole” i “Hrvati ne vole”. Za sintagmu “Hrvati vole” pretraživač će vam na internetu pronaći 5800 primjera, dok će vam za  “Hrvati ne vole” izbaciti čak 24500 stranica: Hrvati tako ne vole prati zube, čitati novine, raditi od  kuće, putovati na kredit i saditi kupus, ne vole volontirati, plaćati zdravstvo, javno prosvjedovati, podmirivati obaveze i koristiti  kondome, ne vole web-standarde, peticije, inovacije, rizik, školu,  ribu, buku, šećer, promjene i avanture, ne vole ateiste, motoriste,  šefove, homoseksualce i Hercegovce, ne vole zakon i red, autokampove,  domaći film, ekstravagantna odijela, polovne automobile, sado-mazo  seks, odmor na svjetionicima, maslinovo ulje, talijansko pjevanje i  Nikolu Karabatića, ne vole uspješne, ali ni siromašne, a iz nekog  razloga, ubijte me ako sad znam zašto, ne vole ni grad Birmingham.

Ima li, dođavola, išta što Hrvati vole? Ima. Vole biti nezadovoljni i grintavi: iako po Gallupovu istraživanju gotovo sedamdeset posto  Hrvata misli da bi bolje živjeli negdje drugdje, po istoj anketi samo  desetina bi zaista emigrirala kad bi imala priliku.

Zašto su, dakle, Hrvati takvi namćori? – pitaju moji beogradski prijatelji. Nije to istina, odgovaram ja. To samo tako izgleda. Hrvati, naime, ne vole novinske ankete i internetske upitnike. I  istraživanja javnog mnijenja. Ne vole kad ih se išta pita. I ne vole  Gallupov institut. Ni grad Birmingham.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)