BLOG, Ostali autori, Uncategorized

TREĆI DUHOVNI ZAKON – ZAKON KARME

Treći duhovni zakon se prirodno nastavlja na prva dva i ukoliko ste ih svakodnevno primjenjivali, vjerujem da vam se on sam prirodno i nametnuo. Osobe sa kojima direktno komuniciram vezano za primjenu duhovnih zakona su mi ovih dana intenzivno postavljale pitanja koja se odnose upravo na karmu, iako nisu znale koji je slijedeći zakon. Dodatno je zanimljivo da sam danas „slučajno“ naletila na jedno predavanje koje je govorio upravo o karmi, što je još jedan od dokaza koliko je sve povezano i kako jedno prethodi drugom.

Zakon karme ili zakon radnje, balansa, uzroka i posljedica, akcije i reakcije može se vrlo slikovito objasniti jednom od narodnih poslovica; „kako siješ, tako ćeš i žeti“. On se može objasniti i 3. Newtonovim zakonom, koji kaže da svaka djelatnost stvara silu energije koja nam se vraća u istom ili sličnom obliku. Ako želimo stvoriti sreću u vlastitom životu, moramo naučiti kako sijati sjeme sreće.

Iz toga razloga karma uključuje djelatnost SVJESNOG odabira.

U svakom trenutku našeg života nalazimo se u polju svih mogućnosti (prvi zakon) gdje postoji beskonačnost odabira. Neke od odabira donosimo svjesno, a druge nesvjesno. Nesvjesni odabir nas ne štiti od zakona karme, stoga nam je život toliko uspješan i sretan koliko svjesnih odabira učinimo tijekom života.

Sve što nam se zbiva u ovom trenutku rezultat je odluka koje smo donijeli u prošlosti, sviđalo nam se to ili ne.

To ću pokušati pojasniti na primjeru: Netko nas uvrijedi i najvjerojatnije odabiramo da se osjećamo izazvanima. Međutim, mogli bismo izabrati da se ne uvrijedimo. Prvi odabir je uvjetovani refleks i završava u predvidljivim obrascima ponašanja – netko uvrijedi mene, ja mu vratim, on vrati meni,…. i na kraju od prijatelja učinim neprijatelja. Drugi odabir, odluka da se ne uvrijedimo, je svjestan odabir i kao takav će nam dati veliku snagu i moć. Kada se osjećamo moćni, privlačimo moć.

Ukoliko želite svjesno odabirati, prilikom svake „neugodne“ situacije, zastanite i sjetite se da će vaša odluka, kakva god bila, proizvesti određene posljedice. Zapitajte se:

 1. kakve će biti posljedice odluke koju donosite?
 2. hoće li taj izbor donijeti sreću vama i osobama oko vas?

Odgovor na oba pitanja ćete dobiti u svom srcu. Mehanizam koji će vam pomoći donijeti spontano ispravne odabire se odnosi na osjete u vašem tijelu. Prilikom svjesnog odabira, obratite pozornost na tijelo i pitajte ga „ako odaberem ovo, što će se dogoditi?“. Ako vam tijelo pošalje poruku udobnosti, izbor je ispravan. Ako tijelo pošalje poruku neudobnosti, izbor nije prikladan. Ugodnost ili neugodnost najčešće osjećate kao nelagodu u solarnom pleksusu ili srcu.

Što je sa prošlom karmom i kako ona djeluje na nas? Tu imamo 3 mogućnosti:

 1. Otplatiti svoje karmičke dugove nesvjesno uz mnogo patnje. Zakon karme kaže da će se svaki dug prije ili kasnije naplatiti, jer u svemiru postoji savršeno knjigovodstvo.
 2. Možete preoblikovati svoju otplatu karmičkog duga u ugodniji doživljaj. To radite tako da se pitate što možete naučiti iz toga što vam se dešava i na koji način možete uporabiti to iskustvo za dobro drugih ljudi. Ja sam to učinila po pitanju svog karcinoma. Obzirom da sam zdrava i živa već 6,5 godina od dijagnoze koja nije zvučala blagonaklono, očito i u mom slučaju zakon otplate karmičkog duga djeluje. Ne samo da sam otplatila svoj karmički dug, nego sam iskoristila taj događaj da iz njega stvorim novu i pozitivnu karmu (život sam okrenula iz temelja i živim ispunjen i sretan život o kakvom sam ranije samo sanjala). Da vam olakšam putokaz kroz jednostavniju otplatu karmičkog duga navesti ću čime si ju sve možete olakšati:
  1. opraštanjem – svakome tko mi čini bol ili patnju
  2. davanjem podrške osobi koja nam čini patnju ili nepravdu
  3. činjenje dobra drugim ljudima, gledati ih pozitivnima
  4. opažanjem sebe
  5. duhovnom službom
  6. vjerom u Boga
 3. Karmu možete transcendirati, odnosno postati neovisni od nje. To znači da održavate osjećaj duha, a što se postiže redovnim vježbanjem meditacije. Na taj put se malo njih odvaži, jer zahtijeva veliku predanost i vjeru.

Još ću se ukratko nadovezati na karmičke račune, o čemu Deepak Chopra ne piše, ali osjećam potrebu dopuniti njegovo izlaganje, jer vjerujem da vam je svima potrebno o karmi znati i nešto više nego što on piše.

Karmički račun može biti pozitivan (ugodan život), negativan (neugodan život) i neutralan (uzvišena ljudska bića). Karmički račun smo stvorili sa:

 1. Umom – negativni karmički račun znači da smo „uzgajali“ negativne misli o sebi i drugima (ne možemo o drugima misliti dobro ako o sebi ne mislimo), a negativne misli su rastrošne jer kradu našu energiju. Divljanjima uma smo stvorili negativan karmički konto pa se u idućem životu rađamo sa mentalnim bolestima ili ne pronalazimo mira, zadovoljstva, radosti i jasnoće uma. Zapitajmo se kakve misli mislimo i imamo li utjecaja na svoje misli ili im dozvoljavamo da divljaju bez naše kontrole.
 2. Tijelom – negativni karmički račun stvaramo ako zanemarujemo potrebe tijela ili ga forsiramo, zbog čega se razboljevamo. Stoga se zapitajmo kakvu hranu unosimo u svoje tijelo, koliko se rekreiramo i održavamo ga u dobroj formi, koliko spavamo, koliko slušamo signale svog tijela, peremo li ga redovito, unosimo li u njega nikotin, drogu i jesmo li razvili bilo kakvu ovisničku naviku? Prirodno stanje je zdravlje, a svaka bolest ukazuje na to da smo prekrišili duhovni zakon i njegovu ravnotežu.
 3. Sa osobama, odnosima – odnosi mogu biti uzroci najljepših trenutaka u životu, ali i ropstvo i duboka patnja. Nije slučaj u kakvoj se obitelji rodi dijete. Disfunkcionalne obitelji, te bilo kakva patnja ili robovanje u odnosima govori o tome čime smo u prošlosti napunili svoj karmički račun.
 4. Sa novcem i materijalnim posjedovanjem – negativna materijalna karma nastaje ukoliko nam je novac bio svrha života i ukoliko smo ga tražili od drugih zato što nismo imali osjećaj da ga sami možemo zaraditi. Pitajte se kakva vam je trenutna materijalna karma i od ovog trenutka je počnite mijenjati kroz mijenjanje svog odnosa prema novcu i materijalnom.
 5. Sa vremenom – ako nikad nemamo dovoljno vremena, stalno kasnimo, osjećamo se u kaosu, znači da smo na svoj karmički konto stavili osjećaje nepoštivanja sebe i drugih. To je rezultat djelovanja tipa:

–          budem, budem (kad se samo sjetim koliko sam to puta rekla svojoj mami)

–          sutra ću

–          možda

Ja trenutno rješavam svoj karmički konto vremena, a osvijestila sam ga kroz zakon primanja i davanja.

Vrijeme ne možemo vratiti, jedini trenutak kojeg imamo je ovaj sada. Ovog trenutka otplaćujemo svoju karmu i svjesno odlučujemo na koji način ćemo ju otplatiti i čime ćemo nadalje puniti svoj karmički račun. Mi smo sami stvorili taj račun i mi ga jedini možemo i podmiriti.

Idućih tjedan dana primjenjujte u praksi zakon karme tako što ćete:

 1. U svakom trenutku donositi svjesne izbore tako da ste potpuno svjesni sadašnjeg trenutka
 2. Prilikom odabira akcije zapitati ćete se 2 pitanja:

–          kakve su posljedice moga izbora?

–          hoće li taj izbor donijeti sreću i ispunjenje meni i svima koji će biti pod njegovim utjecajrm?

 1. Tražite vodstvo svog srca kroz upravljanjem osjećajem udobnosti ili neudobnosti.

Sretno Vam bilo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)