BLOG, MOJI TEKSTOVI, Uncategorized

Sveta Lucija i svjetlost

Sv._Lucija_Sveta Lucija od Sirakuze (284. – 303.), također znana kao i Sveta Lucija, je kršćanska mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo.
Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Njen dan slavi se 13. prosinca. Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Na njen dan također se sije pšenica, simbola života kod kršćana.

Postoji još jedno pučko vjerovanje, meni posebno lijepo. Ono kaže da se za Sv. Luciju napiše 13 različitih želja na 13 papirića. Papirići se preklope i svakoga dana, počevši od 13. 12. , jedan se, bez prethodnog otvaranja, spali. Na Božić ostaje još samo jedan papirić, koji se otvara i ono što na njemu piše ima potencijal ostvarenja. Pokušajte, ništa ne košta, a dio je predivnog običaja uobličavanja svojih želja, učenja užitka iščekivanja i strpljenja te duboke vjere u realizaciju.

O današnjem danu pišu mnogi duhovni mediji kao izuzetno bitnom jer se otvaraju portali svjetlosti. Ne bih sada htjela o tome pisati, jer mnogi o tome već mjesecima pišu, međutim voljela bih iznijeti svoje viđenje onog što možemo učiniti, ne samo danas, nego općenito. Možemo se svakog jutra otvoriti za svjetlost u sebi i odlučiti da ćemo odgovorno, osvijetljeno i srca punog ljubavi djelovati u svakom trenutku svoga dana, za svoje i opće dobro. Ne treba nam za tu odluku neki poseban dan, niti trenutak, neka svaki trenutak bude onaj u kojem djelujemo iz perspektive svjetla, a ne tame. Tada neće biti potrebe za otvaranjem portala, jer će oni biti stalno otvoreni. Naš svijet je ionako samo ono što nosimo u sebi. Stoga, otvorimo srca, budimo ljubav i sve će oko nas biti ljubav.

Iskoristite i današnji i sutrašnji i svaki dan da osvijestite kako nema potrebe da kroz mučenike budemo iskupljeni, već da je dovoljno da u svom srcu budemo puni ljubavi i razumijevanja, pa mučenika nećemo više trebati da nas iskupljuju. Svi ćemo biti svjetla ljubavi i života.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)