BLOG, Ostali autori

Što je zadovoljstvo

Odličan tekst Lidie Černi:

Često razmišljamo o zadovoljstvu. Kako ga postići u životu, cilj je svakog čovjeka. A znamo li zapravo što je to zadovoljstvo? I možemo li ga definirati u svom umu?
Najjednostavnija definicija zadovoljstva bi bila:

Gdje god da jesi sada, tamo i trebaš biti
Što god da radiš sada, trebaš raditi upravo to što radiš
A što god da drugi rade u ovom trenutku je upravo ono što i trebaju činiti…

Za doživljavati konstantno zadovoljstvo, trebamo postati svjesni svih stvari koje nas čine nezadovoljnima i osloboditi se tih stvari – ideja, stavova, predmeta, ljudi.. Ne trebamo ih odbaciti ili se distancirati od njih, već odvojiti od njih, odvojiti u smislu odvojenosti od njihova utjecaja što će nam povratiti našu unutarnju slobodu koju smo izgubili postajući ‘ovisnici o odnosima’.

Odvojenost je tada povezana sa doživljajem duboke, unutarnje svjesnosti  zadovoljstva i mirnoće, jer smo prestali biti ovisni  o bilo čemu ili bilo kome izvan nas samih..

Nemoguće je očekivati da do tog stadija dođemo preko noći – ali to možemo postići i doživjeti s vremena na vrijeme odnosno permanentnim nastojanjima svakodnevno.…

No, jedino razumijevajući da je sve sada upravo onako kako treba biti, u svakom momentu, u našem unutarnjem stanju uma, u našoj svijesti sve smo bliže tom bezuvjetnom osjećaju  zadovoljstvu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)