BLOG, MOJI TEKSTOVI, ZANIMLJIVI VIDEO MATERIJALI

Otpuštanje otpora – u praksi

http://blog.vecernji.hr/bojana-benovic/otpustanje-otpora-8756

Dolaze hladniji dani, pada lišće, brže se mrači, manje smo vani i u pokretu, smiruje se priroda i sve nekako izgleda kao da ide svojem kraju. Za mnoge je jesen depresivna, često depresivnija od zime, jer ju obilježava otpor prema nečemu što nam se manje sviđa od onoga što polagano odlazi. I meni je dugo godina bilo tako, dok nisam uvidjela ljepotu jeseni i prihvatila promjenu godišnjih doba bez prosudbe koje je ljepše ili ružnije.

U ovom tekstu vam neću pisati o godišnjim dobima, nego ću vam napisati jednu lijepu meditaciju kojom možete podići svoju životnu energiju, a i napisati ću nešto o otporima i kako ih se osloboditi.

Otpori nastaju iz jednog jedinog razloga, a to je NEPREUZIMANJE ODGOVORNOSTI za sve što se događa u našim životima. Dok ne preuzmemo odgovornost, očekujemo da netko drugi riješi ono sa čime se suočavamo, jer je netko drugi za to kriv. Koliko god nas um uvjeravao da mi ne možemo biti odgovorni za nešto što je doista učinio netko drugi (npr. istukao nas, uvrijedio, ukrao nam novac, nije nas platio, prevario nas, …brojni su “nepravedni” scenariji), važno je znati, a još važnije, na nivou svog bića i osjetiti, da je sve što se događa u našem životu – naša odgovornost. Da objasnim malo bolje što time mislim, kako bi vam bilo lakše shvatiti, ako još uvijek imate problema sa time. To je ključno, jer ako to ne razumijete, teško ćete to i prihvatiti. Naime, to što je netko učinio, koliko god nepravedno bilo, je stvar njegove odgovornosti i nije na nama da to prosuđujemo, okrivljavamo, očajavamo zbog toga i sl., jer time gubimo životnu energiju i ništa ne rješavamo. Na nama je da preuzmemo odgovornost za to što nam se dogodilo, potpunu i bezuvjetnu. Iako možda fizički nismo ništa učinili da izazovemo nepravdu, ipak smo nešto učinili energetski. Mi smo svojom vibracijom, svojim uvjerenjima, programima, podsviješću, mislima, emocijama,… privukli to nešto u svoju stvarnost. Mi smo to manifestirali, kreirali ili kako god vam je drago da to kažem. Ako je to naše djelo, zbog naše NISKE vibracije ili “pogrešnih” programa, onda to nije ničija odgovornost, osim naše. Kada to shvatimo, učinili smo kvantni skok u razmišljanju i samim time možemo sa lakoćom preuzeti odgovornost. Kad preuzmemo odgovornost, možemo situaciju i riješiti, jer više ne očekujemo da nam je riješi netko drugi (onaj koji je kriv). Kad preuzmemo odgovornost, smanjuje se i otpor u nama, što je također bitno i za kreaciju rješenja.

Kada učinimo taj prvi korak, a to je preuzimanje odgovornosti, dalje je sve lagano i može teći na različite načine, od samostalnog i spontanog, kroz neke tehnike, meditacije, činidbe ili do predavanja u Božje ruke. Kako god, rješenje će se pojaviti, prije ili kasnije, bez previše gubljenja energije i loših emocija, a već je i to svojevrsno rješenje, jer nama ljudima je glavni cilj biti u miru i radosti.

Drugi korak je postavljanje određenih pitanja – čemu mi ova situacija služi, što učim iz nje, što mi govori o meni, što trebam promijeniti u svom životu, koju akciju poduzeti,… Nema niti jedne situacije koja nam ne služi i koja nije u funkciji našeg rasta i napretka, kao duše prije svega. Na nama je samo da se zapitamo koje je učenje i lekcija i kad to spoznamo, onda ćemo pronaći i najbolje moguće rješenje ili će do njega doći spontano i lako.

Više o napisanom možete poslušati i u priloženom kratkom videu, koji vjerujem da će vam dati dodatne odgovore i da će vas inspirirati i pomoći vam da sa lakoćom prihvaćate odgovornost i otpuštate.

I za kraj, dijelim sa vama i obećanu meditaciju. Kao što sunce izlazi svakog jutra i daje nam svjetlost, energiju i život, isto i mi možemo učiniti u svom danu i životu, koristeći blaga koja nam je Bog tako velikodušno poklonio.

MEDITACIJA NA SUNČEVU SVJETLOST: Opušta, puni auru, energizira čitavo tijelo i čini nas vidljivima i spremnima za dan i/ili situacije koje su pred nama.

Ugodno se smjestite, izravnajte kralježnicu, zatvorite oči i nakratko budite svjesni svojih misli. Sada jednom duboko udahnite i izdahnite. Još jedan duboki udah i izdah. Svjesno udahom povucite crvenu energiju zemlje neka kroz tabane, noge, trbušnu šupljinu, prsni dio tijela i vrh glave izađe kroz vaše tijelo u sveukupnost svega što nas okružuje, u univerzum. Izdahom osjećajte kako se bijela energija univerzuma vraća u vaše tijelo, klizeći kroz vrh glave, glavu, trup, noge, te prolazeći kroz tabane ulazi i spaja se sa energijom zemlje. Ponovimo još jedan duboki udah i izdah, osviještavajući kako kroz naše tijelo prolazi energija zemlje kroz udah i energija univerzuma kroz izdah. Naše tijelo je kao jedan veliki valjak kroz koji prolaze energije zemlje i univerzuma. Još jedan duboki i svjesni udah i izdah i samo osjećajte kako se energije zemlje i univerzuma isprepliću i prolaze kroz vaše tijelo.

Sada zatvorenih očiju svoju pažnju usmjerite daleko iznad sebe i zamislite veliko, žuto, sjajno sunce. I dalje zatvorenih očiju svjesno usmjeravajte pažnju na sunce, upijajući u sebe njegovu energiju i svjetlost. Ispružite svoje ruke prema suncu i osjetite kako vam se ono sve više približava sve dok ne dođe do vrha vaših prstiju. Sa zahvalnošću uzmite sunce u svoje ruke i prinesite ga ispred svog trbuha. Osjećajte njegovu toplinu u svojim rukama i na području solarnog pleksusa. Kada ste spremni dopustite suncu da uđe kroz vaš pupak u vaše tijelo i napuni ga svojom svjetlošću i toplinom. Osjećajte kako energija sunca klizi svakim dijelom vašeg tijela, svakom stanicom, genom, atomom. Vi ste svjetlo, vi ste sunce, vi ste energija i toplina. Vi ste ljubav. Sva energija koja vam je potrebna se nalazi u vama i zrači iz vas. Vi ste svjetlo i ljubav.

Sada osvijestite kako iz vas izlaze zrake sunca i kako se šire u beskraj i šire ljubav, svjetlo i toplinu na sve što vas okružuje. Pošaljite svjetlo i ljubav majci zemlji i svemu što se nalazi na njoj. Stopite se sa svime što postoji.

Sada polagano krenite osvještavati svoje disanje sa jednim dubokim udahom i izdahom. I još jednim. Lagano se promeškoljite na stolici, pomaknite ruke i noge, protrljajte svoje dlanove i stavite ih na lice, te kada ste spremni možete otvoriti oči.

Uživajte u jeseni! I životu!

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)