BLOG, Ostali autori, Uncategorized

Nedjelja sa djecom je prilika za spoznaju da “sve je moguće”

Ako počnete još u ranom djetinjstvu, možete ugraditi sedam duhovnih zakona u obiteljsku rutinu. Dječje razumijevanje značenja tih zakona vremenom će rasti, jer djeca uče iz onoga što ste, a ne iz onoga što govorite. Stoga, svakog dana u tjednu možete obiteljskim ritualima živjeti jedan ili sve duhovne zakone. Ti rituali ne zahtijevaju više od pola sata, a vrhunac im je zajednička večera kada sa djecom razgovarate o tome što ste učinili, zamijetili i naučili tijekom dana. Ovo je divan način da pomognete svojoj djeci razvijati krila, ali i da u svoj dom unesete svjetlo ljubavi, podrške, pažnje, suosjećanja, radosti i zajedništva.

Počinjemo od nedjelje, a koju možemo nazvati danom čiste potencijalnosti u kojem djeci primjerima pokazujemo da je SVE, ali baš sve, MOGUĆE.

Na zakon čiste potencijalnosti ukazujemo im kroz 3 aktivnosti:

–          nekoliko minuta tihe meditacije ili tihovanja

–          nadahnjujemo ih da uživaju u ljepoti i čudima prirode kroz zajedničko druženje ili šetnju u prirodi

–          potičemo ih da otkrivaju skrivene mogućnosti u poznatim situacijama.

Meditacija ili tihovanje

Ne treba trošiti velike riječi da bi se djeci objasnilo što je meditacija, oni ju obavljaju spontano, zadubljeni u igru, pa im tako možete približiti taj osjećaj potpunog užitka.  Isto tako, ne treba dijete prisiljavati na meditaciju, nego mu svojim osobnim primjerom pokazati da je svakome potrebno 15 do 20 minuta njegove vlastite tišine.  To znači reći djetetu da ćete vi narednih 20 minuta slušati svoje srce kroz svoju tišinu i zamoliti ga da bude tiho i da vas ne smeta za to vrijeme. Možete ga  pozvati da vam se pridruži ako želi, da sjedne pored vas i tiho diše zatvorenih očiju. Kažite mu da osjeća dah koji nježno izlazi i ulazi u njegovo tijelo. Nemojte biti nestrpljivi ako vaše dijete ne želi sjediti mirno, već mu dopustite da izađe a vi nastavite sa svojom meditacijom. Primjer vašeg vlastitog uživanja će prirodno privući vaše dijete.

Pet minuta ovakve jednostavne vježbe disanja je dovoljno za početak, a postupno povećavajte do 15 minuta u dobi djeteta od 10 do 12 godina. Prije dobi od 6 ili 7 godina nema potrebe djecu uvoditi u meditaciju, jer ju ona obavljaju spontano.

Ukoliko vas dijete pita čemu služi meditacija, objasnite mu da unutarnja tišina povećava jasnoću uma, te nam pomaže da dođemo do mira i nadahnuća kada smo suočeni s problemima i izazovima. Možete mu reći i da u tišini jasnije čujete sebe, svoje osjećaje, misli i ono nešto duboko u vama, što ne možete vidjeti okom, ali je to nešto što vam daje snagu i ispunjava vas dubokim mirom u kojem se osjećate sigurnima.

Boravak u prirodi

Djeca vole čuda prirode, a njihovo iskustvo možete podržati objašnjavajući kako se u prirodi osjećamo slobodnima. Izloženi suncu, kiši, pejzažu, čistom zraku, prirodno nastaje osjećaj «ja mogu sve». Stoga iskoristite nedjelju za boravak u prirodi. Ne morate otići ne znam gdje, dovoljno je otići u obližnji šumarak, uz jezero, hraniti patkice, gledati nebo, pratiti oblake i pričati priče o njima, trčati livadom, gacati po lokvama vode, osluškivati kišu,… Mogućnosti su neslućene, ne dajte se zastrašiti lošim vremenom, hladnoćom, dobrom tv emisijom, blagodatima shopping centara, … Naučite djecu da je priroda divna kroz različite izražaje, da nam je potrebna kao zrak koji dišemo. Naučite ih voljeti prirodu, osluškivati ju, prepoznavati njezina raspoloženja, promjene, moć i snagu.

Otkrivajte nešto novo u dobro poznatim situacijama

Naučite djecu na svaku situaciju gledati iz drugog ugla, da posežu za nečim novim u dobro poznatim situacijama. Svatko od nas stvara ograničenja u načinu na koji zapažamo svijet, a da toga nismo niti svjesni. Suočeni smo s beskonačnim mogućnostima, a ipak ih ne prihvaćamo, jer smo navikli biti uvjetovani.

Često naš um tvrdi: To mi se ne sviđa; Ne razumijem to; Već znam sve o tome; To je pogrešno ili loše ili dosadno; Ništa se ne može učiniti,…

Nedjelja je odličan dan da uhvatite sami sebe i svoju djecu kako izjavljujete neku od ovih rečenica.

Kad god ih zapazite, promijenite svoju perspektivu. Zatražite od svoje djece da upotrijebe svoju maštu, igrajte se i vi sa njima, zamišljajte, istražujte, budite otvoreni, … naprosto smišljajte nove mogućnosti za nešto što je dosadno ili nemoguće ili jako dobro poznato.

Ako možete biti učitelj ovih zamisli, učinit ćete više za uspjeh svoje djece, nego što ćete to učiniti pomoću bilo čega drugoga.

Uspjeh je istoznačnica za iskorištavanje mogućnosti tamo gdje ih drugi nisu vidjeli.

Također stariju djecu učite neprosuđivanju, a to znači ne označavati druge ljude i njihov način života dobrim ili lošim. Da biste njih tome podučili, trebate i sebe «trenirati» u tome.  Vrijedno je odvojiti malo vremena i svakoga vidjeti u svjetlu ljubavi i ne prosuđivati ga, jer osoba koja nas je razljutila ili nas plaši možda ima suprotni učinak na nekog drugog.

Dijete nećete učiti neprosuđivanju tako da mu kažete «nemoj reći da je tvoj mlađi brat u krivu», jer to dijete ne razumije. Mnogo je bolje pristupiti pozitivno i pomoći djetetu da nađe neku dobru značajku u drugom djetetu ili osobi. Neka to bude zadaća dana, o čemu ćete razgovarati tijekom večere.

Stariju djecu možete učiti kako preuzeti odgovornost za svoje osjećaje. Pokažite im razliku između slijedećih konstrukcija:

«Ti si učinio nešto zbog čega sam ljut» i «Osjećam se ljut i želim to riješiti sam sa sobom».

Naime, nitko nam nije kriv što smo ljuti, jer da u nama nema osjećaja ljutnje, ne bi ga nitko izvana mogao izazvati. Da u naranči nema soka, ne bismo ga iz nje mogli istisnuti. Ili, još bolje, iz naranče (radosti), ne može istisnuti sok od limuna (ljutnja).

Koristite tijekom večernjih razgovora primjere iz života, iz proteklog dana.

Uživajte u nedjeljnoj večeri sa vašom djecom, razgovarajući sa njima, potičite ih da podijele sa vama svoja razmišljanja i iskustva. Na početku će možda ići teže, ali nakon nekoliko tjedana, postati će rutina i izvor obiteljskog zadovoljstva.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)