BLOG, Ostali autori

Kad razmišljam o duhovnosti,…

Lidija Černi:

Kad razmišljam o duhovnosti često mi se čini zapravo da većina nas ne zna što to znači, kao da je taj izraz postao svojevrsna poštapalica kojom se služimo s vremena na vrijeme kad trebamo objasniti neka svoja načela ili pojasniti nešto iz tog područja, što smo zamjetili, pročitali itd..

No, biti duhovan, posvetiti svoj život određenoj vrsti čistoče u svojim mislima, riječima i djelima, prije svega znači prihvatiti odgovornost za  osobnu  promjenu. Duhovna promjena može donijeti nove vidike u naše živote. Nema napretka bez promjene. Uspješna promjena donosi energiju inspiracije i entuzijazam da možemo eksperimentirati i ustrajati.

Nikad ne bismo trebali izgubiti nadu i misliti da su navike iz prošlosti previše ukorijenjene. Pozitivna misao, zajedno s blagom upornošću, može učiniti čuda. Ono što je nemoguće postaje moguće.

Pozitivna misao temelji se na stvarnoj vjeri – kombinaciji duhovnog razumijevanja i iskustva. Kaže se da vjera može pomaknuti planine. Vjera nije slijepa nada ili samo pogodno nasljeđe(tradicija) koje je kamuflaža za nedostatak neovisnog razmišljanja.
Niti je vjera opravdanje za nedostatak razumijevanja. Jednom kad iskusimo dostojanstvo svog istinskog sebe, onda razvijamo vjeru u ono tko smo u svom pravu na vječno nasljeđe jednakosti, slobode, sreće i u svom pravu u ljubavi i pravdi.

Ta se prava mogu tražiti jedino kroz poniznost (skromnost) i poštovanje vječnih zakona univerzuma. Ta se prava očituju kad počnemo prihvaćati istinu svoje duhovne prirode…Ta nova svjesnost  gradi našu vjeru u ono što možemo biti i čemu možemo težiti.

Vjera u  svoju duhovnu prirodu  omogućava nam da imamo povjerenja u sebe. Kad imamo to povjerenje onda  možemo otpustiti prošlost i steći hrabrost za prihvatiti izazov. Hrabro prihvatiti izazov daje nam pouzdanje da znamo da možemo postići ono što smo si postavili  kao postignuće. Ako od početka krenemo sa sumnjom, onda smo posijali sjeme mogućeg neuspjeha.
U duhovnom svjetonazoru, vjera nam uvijek dozvoljava da pobijedimo. Svaki korak vjere otvara novo poglavlje u našim životima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)