BLOG, MOJI TEKSTOVI, ZANIMLJIVI VIDEO MATERIJALI

Sustav osobne vrijednosti

Jedna od najvažnijih spoznaja u mom životu, a koju sam razumjela tek onda kada je “moj umjetni” sustav vrijednosti bio doveden kroz bolest u pitanje je bila slijedeća – U temeljima onog što želimo i ciljeva koje želimo ostvariti leži sustav vrijednosti. Time što unaprijed određujemo te vrijednosti utječemo na odabire koje ćemo u životu učiniti.

Kad kažem umjetan sustav vrijednosti, mislim na onaj koji stvorimo nesvjesno, naprosto kroz automatsko prihvaćanje sustava vrijednosti svojih roditelja, društva u kojem živimo ili osoba koje su na ovaj ili onaj način utjecale na naš život. Tu isto mislim i na onaj sustav vrijednosti koji preuzmemo iz protesta, želeći biti dijametralno suprotni od onih koji su nam utjecali na život. Isto tako, tu mislim i na onaj sustav vrijednosti koji smo preuzeli ili aktivirali, a i da ne znamo da smo ga preuzeli, u prve 3 godine svog života. Prve 3 su doista najvažnije godine života jer tada se formira naš mozak i ono što mi budemo jako dugo u našem životu, a da toga uopće nismo svjesni. Zato je biti roditelj iznimno odgovorno i jako je važno da naučimo nešto o razvoju ljudskog mozga i što se dešava sa mozgom djeteta u prve 3 godine života, kako bismo mogli razumjeti zašto ono nešto čini ili ne čini i svojim odgojem mu maksimalno pomoći da sagradi “ispravan” sustav vlastite vrijednosti. Naravno da u tome nećemo nikada moći biti savršeni, ali već time da učinimo maksimalno koliko možemo sa svoje strane, da znamo zašto se nešto događa i da imamo unaprijed spremne odgovore na to, je vrlo važno.

Ako imate problema u svojem životu, ako lagano odustajete od sebe, ako vas drugi često iskorištavaju, ako se osjećate kao žrtva, ako vam nedostaje povjerenja u sebe i samopouzdanja, ako uvijek morate biti u pravu i uvijek se sa nekim borite ili puno energije trošite u uvjeravanje i argumentiranje, sigurno imate problema sa sustavom vlastite vrijednosti.

Poslušajte ovaj video da saznate nešto više o tome, a ako vas to vuče dalje, informirajte se, tražite, i odgovori će doći. Bez nas ničega nema. Ako nismo sebi dobro, nismo nikome dobro.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)