BLOG, MOJI TEKSTOVI, ZANIMLJIVI VIDEO MATERIJALI

Uvredljivost

Jeste li ikada bili uvrijeđeni nečijim ponašanjem, riječima ili djelima? Da li vas je lako uvrijediti? Tko ima moć najviše vas uvrijediti? Što vas najviše vrijeđa? Koliko se često vrijeđate? Što činite kad ste uvrijeđeni? Kada vas je netko posljednji put uvrijedio, tko i čime?  Preporučam da si prvo iskreno odgovorite na ova pitanja, najbolje pismeno, pa tek onda nastavite čitati ovaj tekst.

Kad sam bila malena bila sam uvredljive prirode. Kad me netko uvrijedio, bila sam sklona durenju kako bih pokazala na taj način koliko sam povrijeđena. Dok sam se durila, željela sam dobiti dodatnu pozornost, utjehu i ljubav, no tada nisam znala da durenje nije baš najbolji način kako to postići. Durenje je reakcija, a ne svjesna i promišljena akcija. Njime ne postižemo ništa osim dodatni osjećaj nelagode, jada, odbačenosti i svega ostalog što je već kroz uvredljivost dodirnuto u nama.

Kako sam sazrijevala sve sam više shvaćala da uvredljivošću ništa ne postižem, no nisam si znala pomoći i drugačije reagirati. Ne znam koliko sam si puta rekla da ću idući put kad me netko uvrijedi nastojati to riješiti razumno sama sa sobom, ali često bih se našla uvrijeđenom, što me vodilo u povlačenje u sebe, ignoriranje onog tko me uvrijedio, crne misli, samokritiku i sijaset drugih negativnih stanja. Hoću reći, poznato mi je sa mnogih strana što je uvredljivost, te kako se manifestira i kako se osjeća osoba koja se osjeti uvrijeđenom. Isto tako, poznato mi je da taj osjećaj ne vodi ničem konstruktivnom i dugo sam tražila način kako da ga umanjim ili kako da se nosim sa njime na konstruktivan način.

Uglavnom sve što čovjek istinski želi, ostvari. Tako sam i ja prije dosta godina, točnije, tek kada sam se kronično razboljela, počela doista i učiti o prirodi tog osjećaja, kao i o njegovom pravom značenju.

Tada sam naučila da nas nitko izvan nas  nema moć uvrijediti nas ako mu mi to ne dozvolimo. Da nikome izvan sebe ne bismo dali tu moć moramo jako dobro poznavati sami sebe. Moramo maknuti sve svoje maske i iskreno sami sebi priznati kakvi jesmo, što nosimo u sebi, koje su nam vrline i koje mane. Moramo se prestati bojati svojih mana i sakrivati ih, prije svega od sebe, jer na sakrivanje gubimo ogromnu količinu životne energije, a i ono što si ne želimo priznati, poput sjene kroči za nama i vanjski nam svijet poput ogledala to podastire kroz “uvrede”. Uvrede ustvari nisu uvrede nego prilika da dublje zaronimo u sebe i pitamo se što nas to i zašto smeta i zašto nekome izvan sebe dajemo moć da nas može uvrijediti. Zar nije lakše sam sebi priznati da npr. nismo sveznajući i da nam je znanje ograničeno, nego da smo u grču da netko ne skuži da nešto ne znamo?! Kad smo svjesni da puno toga ne znamo onda se ne vrijeđamo na to ako nam netko kaže da nam nedostaje znanja. Tada to uzimamo kao činjenicu i možemo mirno čovjeku odgovoriti da je to istina, ali da život traje i da cijeli život učimo, te da se trudimo naučiti najviše što možemo iz svake situacije. Time drugome nismo dali moć da nas uvrijedi, bez obzira što mu je možda nakana bila loša. Njegova nakana i čin govore o njemu, a naša reakcija na nečije riječi ili djela govori o nama. Ako se uvrijedimo, to samo znači da još uvijek ne poznajemo sami sebe dovoljno, da još uvijek dosta stvari sakrivamo i od samih sebe i od drugih ljudi.

Ja se danas rijetko uvrijedim, a i kada mi se to dogodi, uvijek je jako, jako kratko, jer imam znanje i svijest da je sve na što sam se “nakačila” ustvari samo nešto čemu je došlo vrijeme da osvijestim unutar sebe i tako razriješim ili otpustim. Zato se uvijek u svojim mislima duboko zahvalim onome tko me poželio uvrijediti, ako osjetim da je to učinio namjerno. Ako osjetim da je čovjeku namjera bila dobra, onda mu se zahvalim i osobno jer mi je pomogao na mom putu prema meni.

Kada to shvatite, vidjet ćete da je ključ “uvredljivosti” samo u vašoj ruci i da nitko nema moć doista vas uvrijediti, štogod da vam učinio ili rekao. I uvijek, ali baš uvijek, zahvalite osobi koja vas želi uvrijediti i pošaljite joj ljubav. Ako je ne može primiti, vratit će se vama.

Više o uvredljivosti pogledajte u ovom kratkom videu koji sam vam snimila.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)