BLOG, Ostali autori, Uncategorized

Srijedom vježbajte sa djecom zakon najmanjeg naprezanja

Heraklit je rekao da je život poput rijeke, jer ne možeš dva puta zakoračiti u istu vodu. Postojanje je uvijek novo, a ipak smo stalno u napasti u njega unositi uvijek iste reakcije. Kada se bilo čemu opiremo, znači da pokušavamo prenijeti poznata uvjerenja i navike u novu situaciju.

Sama priroda djeluje putem najmanjeg naprezanja i svi procesi u njoj djeluju u skladu sa najdjelotvornijom potrošnjom energije uz najmanji gubitak. Napredak uvijek dolazi kroz zamisli, nadahnuća i želje, a sve se to javlja spontano. Nije potreban rad da bi nastalo nadahnuće.

Ako je nama odraslima teško biti u struji, djeci je to vrlo prirodno. Do šeste godine su djeca prirodno u tom stanju – uzimaju što žele, kažu što imaju reći, te izražavaju osjećaje koji nastaju u tom trenutku. Njihova glavna aktivnost nije rad, već IGRA.

Starijoj djeci bi trebalo objasniti što znači prihvaćanje i nepružanje otpora. Neopiranje je vezano s prihvaćanjem, jer kad morate braniti svoj stav stvaraju se sukobi i kaos, a oboje predstavlja velik gubitak energije. Pokušati izvesti stvari na svoj vlastiti način iskušenje je kojem se malobrojni mogu oduprijeti, ali zakon najmanjeg naprezanja kaže da možemo ostvariti cilj i kroz drugačija sredstva, a ne naprezanje i sukob.

Svi smo mi bili podučeni da su borba i napor put do uspjeha i tome podučavamo svoju djecu. Međutim, mnogo je važnije imati vjeru u svoje vlastite želje i ciljeve. Kad pretpostavljate da su drugi ljudi tu da bi vas spriječili od uspjeha kojeg želite, nemate drugog izbora već se stalno braniti. Vrijedno je podučiti djecu da postoji moć koja ostvaruje želje i koja je daleko snažnija od moći drugih ljudi.

Djecu je potrebno podučiti da uspjeh i ispunjenje dolaze iznutra i da je to iznutra jedino važno. Svatko od nas je odgovoran za svoje osjećaje, želje i odluke o tome kako pristupamo životnim izazovima. Najveća odgovornost ne ispunjava se velikom količinom rada već radom duha u stavu radosti i stvaralaštva.

Tri aktivnosti koje možete obavljati sa djecom srijedom (ili tijekom bilo kojeg drugog dana, ali slijedim ideju autora Deepaka Chopre pa se baziram na srijedi):

–          Pronađite igru u barem jednoj dnevnoj aktivnosti. U stvari svaku aktivnost možete pretvoriti u igru uklanjajući tako pritisak koji je spriječava. Pod pritiskom se podrazumijevaju upozorenja, prijetnje, vremenski rokovi, krivnja, ponuda novaca ili drugih nagrada za učinjeni posao. Dobro obavljena aktivnost je ona koja čeka dok se ne budete osjećali opušteno i ugodno i tada ju učinili. Perfekcionizam i moranje je utemeljeno na strahu i kontroli, a to rađa otpor. Dovršen posao uz umor, naprezanje i otpor nije vrijedan dovršavanja. Rezultat rada biti će zasjenjen negativnošću koja dolazi s njim.

–          Pričajte sa djecom o situacijama kada su se pojavila rješenja koja su bila mnogo lakša nego što ste očekivali. Cijela je stvar u tome da uklonimo pretpostavku s kojom nas bombardiraju, da je život pun problema. Život nije problematičan, ali naš stav prema njemu može biti.

–          Potičite dijete pitanjima tipa «Jesi li danas dobio neku novu zamisao? Jesi li se iznenadila kako je nešto bilo lako, a ti si mislila da će biti teško?» Ohrabrivanje stava usmjerenog prema stvaralačkim rješenjima od najranije dobi otvara vrata nadahnuću u kasnijim godinama.

Da zaključimo, raditi nešto na nenaporan način ili «u duhu» znači slijedeće:

–          biti dobro raspoloženi kad radimo

–          pristupiti zadatku s opuštenim uvjerenjem

–          ne naprezati se, niti pred sebe postavljati pretjerane zahtjeve

–          ne opirati se promjenama

–          ne ustrajati na prvobitnoj zamisli o tome kako obaviti zadatak

–          ne pretpostavljati da znamo odgovor unaprijed

–          biti strpljiv dok nadahnuće ne dođe.

Iskoristite svaki trenutak da djeci prenesete ta znanja i iskustva, jer ćete im time pokazati kako živjeti život sa najmanjim naprezanjem (ili bez naprezanja).

 

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)