BESPLATNE RADIONICE, BLOG, MOJI TEKSTOVI

Poziv na 30 dana zajedničke duboke transformacije

Pozivam vas da zajedno svake večeri od 22 do 22.30 sati, počevši od 19.04. pa zaključno do 19.05.2018. godine radimo praksu Tonglen disanja i tako mijenjamo razinu svoje svijesti kao i svijesti svih bića na planeti, te pritom pomažemo potrebitima, kao i sebi samima.
Kroz naredni tekst ću citirati dijelove knjige “Tibetanska knjiga o življenju i umiranju”koji govore o Tonglenu, a možete pogledati i video u kojem vas pozivam na zajedničko djelovanje.

Što je Tonglen?

Kratko rečeno, Tonglen je vježbanje i razvijanje suosjećanja, najvišeg oblika ljubavi. “Jednostavnost Tognelna je u namjeri “dok udišem uzimam na sebe patnju mog prijatelja ili drugih (pritom čistimo njegovu, ali i svoju karmu), a kad izdišem, dajem njemu ili njima sreću i spokoj”.
Tonglen se može raditi za umiruće, bolesne, za poznate i nepoznate, za djecu, za voljene, nevoljene, za životinje, za biljke, narode, grupu ljudi, pojedince,…. za sve.

Kada vaš strah dotakne nečiju patnju, to postaje sažaljenje, a kada vaša ljubav dotakne nečiju patnju, to postaje suosjećanje. Vježbanje suosjećanja je spoznaja da su sva bića ista i da slično pate, poštovati sve koji pate i znati da niste odvojeni, niti od bilo koga superiorniji. Prema osobi koja pati, zbog bilo kojeg razloga, osjećajte poštovanje i zahvalnost, jer vam svi koji vas pobuđuju na razvijanje suosjećanja, zapravo daruju jedan od najplemenitijih poklona – pomažu vam da razvijete baš onu kvalitetu koju najviše trebate na putu prema prosvjetljenju.

Kako raditi praksu Tonglena?

Praksu tonglena započinjete tako da nađete mirno mjesto i da se kratko, kroz svjesno disanje, zahvalnost ili neki drugi, vaš način, povežete sa sobom. Unutar sebe postavite jasnu namjeru da ćete narednih pola sata vršiti praksu tonglena za sve kojima je to potrebno, znanima i neznanima, čitavoj planeti zemlji i svemu što na njoj biva, a u potrebi je i patnji. Pomolite se Bogu i prosvjetljenim bićima da sve što radite, sve misli, riječi i djela, pomognu bićima i donesu im sreću. “Blagoslovite me s korisnošću”, može biti jedna divna molitva.

Tada jasno zamislite nekoga za koga se brinete i tko pati. Predočite si njegov svaki aspekt boli i nemira. Osjećajući kako se srce otvara u suosjećanju, zamislite da se sve njene patnje očituju i skupljaju u veliku masu vrelog, crnog, čađavog dima.

Dok udišete, vizualizirajte da se masa crnog dima raspršuje, sa svakim vašim udahom u vašem srcu. Ovdje se potpuno razaraju svi tragovi egoizma, pročišćujući pritom svu vašu negativnu karmu.
Dok izdišete, zamišljajte da šaljete van blistavo, umirujuće svjetlo spokoja, radosti, sreće i dobra vašem prijatelju u patnji i da svjetleće zrake pročišćuju svu njegovu negativnu karmu. Istinsko suosjećanje je dragulj ispunjenja želja budući da ima svojstvenu moć dati svakom biću ono što najviše treba te na taj način ublažiti patnju i donijeti ostvarenje potpunog ispunjenja.

Dok svjetlo suosjećanja odlazi iz vas do vašeg prijatelja u patnji, bitno je osjetiti čvrsto uvjerenje da je sva njegova negativna karma pročišćena, osjetiti duboku, trajnu radost da su on ili ona oslobođeni od patnje i bola. Nakon toga normalno dišite i odlučno nastavite s vježbom.

Možda ćete se pitati ako preuzmete tuđu patnju i bol, izlažete li se opasnosti da sebi nanesete zlo!Važno je znati da jedino što bi Tonglen mogao povrijediti je ono što vam je najviše nanosilo zlo, a to je vaš osobni ego, vaša pohlepa i oholost koji su uzrok patnje. Ako često vježbate Tonglen, pohlepnost uma će slabiti, a vaša će istinska priroda, suosjećanje, postajati sve snažnije. Što je moćnije i uzvišenije vaše suosjećanje, to su jači i veći neustrašivost i povjerneje.
Ako se osjećate neodlučno ili nemoćno da u potpunosti provedete praksu, možete primijeniti Tonglen u obliku jednostavne molitve, spremni pomoći bićima – “Neka budem sposoban preuzeti patnju drugih, sposoban dati im svoju dobrobit i sreću”. Takva će molitva stvoriti povoljne uvjete da u budućnosti probudite moć provođenja Tonglena.

Divan citat Shantideve:
“Tko god hitro želi pružiti zaštitu
Jednako sebi kao i drugima
Treba prakticirati ovu svetu tajnu:
Mijenjati sebe za druge!”

Svi mi čeznemo za nebesima gdje je Bog, ali u našoj je moći da s Njime budemo na nebu u ovom trenutku.
Biti sretan znači:
Voljeti kao što ON Voli,
Pomagati kao što On pomaže,
Davati kao što On daje,
Služiti kao što On služi,
Spašavati kao što On spašava,
Biti s Njim dvadeset i četiri sata,
Dodirivati ga u njegovoj tjeskobnoj prikrivenosti.”

2 thoughts on “Poziv na 30 dana zajedničke duboke transformacije

  1. Rajka napisao:

    Pridružujem se tonglen disanju i večeras započinjem. Zahvalna za to saznanje.Vjerujem da će pomoći meni i onima za koje dišem. Ako sam dobro shvatila, u jednoj seansi možemo disati za više subjekata, ili ?❤❤❤

    1. putps napisao:

      Draga Rajka, možeš u jednoj seansi ako želiš i čitav svijet, nema ograničenja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *