BLOG, Ostali autori, Uncategorized

Iskoristite utorak sa svojom djecom za “uzroke i posljedice”

Potrebno je da djeca znaju da svaki njihov izbor vodi do nekog rezultata koji će za njih biti dobar ili loš. To djeca mogu teže ili nikako shvatiti prije svoje 7 godine obzirom da njihov mozak još nije u stanju percipirati točne posljedice neke uzročne radnje, što ne znači da im se na to ne može ukazivati kroz praktična iskustva koja su njima razumljiva.

Svaki naš izbor mijenja budućnost, a priroda se sama brine za «nagrade» i «kazne» ili rečeno rječnikom odraslih, za karmu. Riječ karma ne izaziva ugodne osjećaje, već je često povezana sa stahom, za čime nema potrebe. Ona nije «bič Božji».  Dapače, život je u potpunosti pošten i na nama nije da prosuđujemo kakav rezultat zaslužuje koja akcija, već da pažljivo promatramo zakon uzroka i posljedica i na osnovi toga promijenimo svoje ponašanje.

Karma uključuje svjesnost o izboru, procjeni rezultata i slušanju vlastitog srca, onog mjesta na kojem tanahni osjećajni zvukovi ukazuju na ispravne ili neispravne aktivnosti. Djecu sa lakoćom možemo naučiti da slušaju svoje srce, jer su oni sa tom vještinom rođeni i nisu je još uvijek u potpunosti zaboravili. Možda će nama biti teže tome ih podsjetiti, jer će to značiti da prvo moramo sebe na to podsjetiti ili se ponovno tome naučiti, obzirom da su mnogi to kroz život zaboravili ili u to prestali vjerovati. Stoga, aktivnosti koje Deepak Chopra predlaže za bavljenje djecom u utorak su prije svega korisne i nama roditeljima, a time i čitavoj obitelji.

Ja bih se ovdje možda ogradila od toga da se zakonom uzroka i posljedica trebamo baviti samo u utorak, ali ću poštivati autorska prava i prenijeti njegovu riječ, a svatko ima svoju slobodu da koristi ono što je on napisao onako kako njemu odgovara i ne samo u jednom danu svoga tjedna, nego svakog trena svoga života.

Chopra predlaže da utorkom:

–          Razgovarate sa svojom djecom o nekom izboru kojeg su danas učinili. Kada dijete progovori o svom izboru upitajte ga slijedeća pitanja: Kako si se osjećao glede toga? Što misliš da će se dogoditi? Što ćeš učiniti ako se umjesto toga dogodi nešto drugo? Izbor je duboko osoban i bez obzira što biste mogli biti u napasti  kontrolirati izbore svoje djece, najbolji način da upotrijebite svoj utjecaj je da probudite u djeci osjetljivost na posljedice njihovih odluka

–          Ispričajte djeci kako su razni izbor utjecali na vaš život. Nagonski će djeca spoznati da je život potraga i da budućnost ovisi o njihovim izborima. Kad govorite o svojim izborima, ne izražavajte ih u terminima žaljenja tipa «u tome sam pogriješio pa ne želim da ti to moraš prolaziti». Vaša će djeca iskušati od svega pomalo, to ne možete spriječiti. Međutim, možete im pomoći ukazujući im da je izbora mnogo, da uvijek postoje i da ih stalno možemo mijenjati, da život nije konačan, da iz grešaka učimo stvarati «bolje» izbore, da imaju pravo na grešku, jer ju slijedećim izborom mogu otkloniti i tako još nešto naučiti o sebi.

–          Razgovarajte sa djecom kako izgleda nešto, a ne nešto drugo. Djetinjstvo je vrijeme kada prvi puta odlučujemo jesu li rezultati važniji od osjećaja. Npr. «Prijatelji su te nagovarali da pobjegneš iz škole i sada se bojiš da će te smatrati kukavicom, ali kako bi se osjećao znajući da nisi bio tamo gdje si trebao biti?» Ili, «Nisi pospremio svoju sobu iako smo se tako dogovorili. Jesi li imao kakve osjećaje u svezi toga?» Bitan činitelj kod dobrog izbora nije racionalni razlog, već naš osjećaj u svezi toga. Od najranije dobi možete podučiti svoju djecu da zapaze kako pogrešno djelo stvara loš osjećaj. Kasnije se može objasniti zamisao savjesti i nakon 12. godine možete razgovarati o apstraktnim vidovima djelovanja i rezultata.

Da rezimiram. Utorkom možemo promatrati naše reakcije i zapitati se što možemo naučiti iz te situacije. Objasnite djeci da svaka situacija sadrži nešto više od onog što možemo toga trenutka vidjeti svojim očima. Možete ih staviti u «tuđe cipele», tj. pitati što misle kako onaj drugi vidi tu istu situaciju. Npr. kako se gubitnik osjeća u najtecanju kad je vaše dijete pobjednik? Pokažite im kako je moguće suosjećati oblačeći tuđe cipele.

Da biste sebi priskrbili ljubav i sreću, činite što možete da je priskrbite drugima.

 

 

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)